ОСНОВНО ОПШТИНСКО УЧИЛИШТЕ „АЦО ШОПОВ“ СКОПЈЕ

На 23.10.1893, македонските великани Даме Груев, Петар Поп Арсов, Христо Татарчев, Христо Батанџиев, Иван Хаџи Николов и Андон Димитров ги поставија темелите на Организацијата која ќе одигра клучна улога во борбата за национално признавање на македонскиот народ и неговото државно правно конституирање.Под паролата „Смрт или слобода за Македонија“, оваа Организација го обедини македонскиот народ во организираниот отпор за подигнување на востание и за реализирање на сонот за сопствена слободна држава. Успехот на Македонската револуционерна организација го согледуваме и во фактот дека илинденските идеали , преку Собранието на АСНОМ го однесоа нашиот народ до конечно создавање на нашата самостојна и суверена Република Македонија

.